AgostonesAgostones

Az Agostones zenekar felvonulása látványnak sem utolsó. A zenekar hangszerei : a tuba, a harmonika, a dobok, a csillogó szaxofon és klarinét vagy az elektromos gitár a vállra vetett erősítővel, magukra irányítják a városlakók figyelmét. Minden zenész nemezből készült jelmez-sisakot hord, ami még vidámabbá teszi az előadást.

2005–ben jelent meg Ördögbomba című lemezük. A zene komolyságát mi sem bizonyítja jobban, hogy a zenekar a 2006–os budapesti Fringe fesztivál szakmai különdíjasa lett. Nagy sikerrel szerepelt a 2006-os Rudolstadtban megrendezett Magic Pipes fesztiválon, ahol Ágoston Béla mint dudás, külön is képviselte Magyarországot.
2007-ben megújították zenei hangzásvilágukat. A vonulós felállással rögzítették második lemezüket Dudapest Cirkusz / Budapipe Circus címmel.

„A dudazene meghatározó hangulatot kölcsönöz egy estnek. Műsorunkban e hangszer lehetőségeinek kiaknázása mellett a magyar népzene, a balkán énekelt és hangszeres dallamai és saját ötleteink kapnak új foglalatot . Az évszázadok során ez már sokszor megesett hol egy fúvós, vonós, tamburás, citerás banda esetében is sok-sok dallammal. A foglalat ebben az esetben egy hegedűst és egy bőgőst jelent a vonósbandából, egy gitárost a tamburazenekarból, egy szaxofonost és egy kis-nagydobos-cintányérost a fúvósbandából és a dudást, mint a régi játékmód őrzőjét.

Zenénk olyan keverék, mely modern ritmusaival, régi dallamaival, hullámzó dinamikájával Föld és Lélek között lebeg: WORLD MUSIC.
Vagy mi költözünk be a széksorok közé, vagy a közönség jön a színpadra – szoktam mondani magamban játék előtt és egyszerre csak megszűnik az idõ – zenélünk. Néhány darab eljátszása után mindig válaszút elé állítjuk a közönséget: – A régebbi számainkból játsszunk vagy inkább a kísérletezõs darabokból mutassunk be néhányat? Az etno-jazz, a népzenéből táplálkozó free-jazz vagy világzene stílust követjük, de nem is ez a lényeg! Nem örülnénk annak, ha stílus-skatulyákba szorítanának minket. Mindegyik szerzeményben fellelhetõk azok a motívumok, melyek alapján bármelyik kategóriába be lehetne sorolni a számokat.

Mondok egy példát is, mi szerint a népdal az etnikumon túl az adatközlőhöz, a klasszikus zenei mű a szerzőhöz kötődik, a mi zenénk hallatán az agostones „ugrik be” a hallgatónak. Számaink nem lezárt zenei anyagok, az előadások, a közönség reagálása alakíthatnak a végső hangzáson.
David Lynch hangulatok a Balkán és a Kárpátok zenei forrásainál.”
Ágoston Béla
 

 

HONLAP


FOTÓK


Agostones
Agostones
Agostones
Agostones
Agostones
Agostones
Agostones
Agostones
Agostones
Agostones
Agostones
Agostones
Agostones
Agostones

VIDEÓ