Back II BlackBack II Black

1996. novemberében született meg a zenekar, az alapító tagok Glatz Gábor és Csejtey Tamás voltak.
1997-ben csatlakozott a csapathoz Somodi Zoltán (Guru), Kató Zoltán és Erdélyi András is. A név - azaz a Black II Black - sem véletlen, ugyanis a tagok ezzel a választással azt szerették volna kifejezni, hogy muzsikájuk igencsak közel áll a „fekete-zenéhez”. Még ebben az évben meg is jelentették első nagylemezüket, amelynek a „Szerelembomba” címet adták. Remekül rajtoltak a fiúk, hiszen két nagyszerű sláger is szerepelt az albumom: „Álomszép”, és a címadó dal: a „Szerelembomba”. Ráadásul nem csak a közönség, hanem a szakma elismerését is kivívta a formáció, ugyanis az igényes élőzenét játszó együttes kapta meg az év legjobb zenekarának járó Emerton díjat.
2000-ben jelentkeztek a második nagylemezzel, „Ülünk a téren” címmel. Erről a korongról az „Úgy vártalak” című dal lett a legnépszerűbb, de sokszor felcsendült a „Szerelem betege lettem” nevezetű felvétel is. Az ezredforduló nem csak az új nagylemezt, hanem változásokat is hozott a csapat háza táján, hiszen a korong felvételeiről már hiányzott Somodi Zoltán (Guru), helyét az egykori fiúcsapat, a Picasso Branch énekese, Abebe Dániel (Bebe) vette át. Kató Zoltán szaxofonos is elhagyta a csapatot, helyére Bársony Bálint érkezett, így alakult ki a Back II Black végleges felállása. Ebben az évben sem maradt el a „díjeső”, ugyanis a zenekarnak ítélték oda az Arany Zsiráf-díjat három kategóriában is: Az év felfedezettje, Az év klipje és Az év hangfelvétele is őket illette meg.

2001. augusztusában egy maxi CD-vel jelentkezett a csapat, amin szerepelt az a nagy sláger is, amelyet egy nemzetközi üdítőital - gyártó cég is felhasznált a kampányához. Ez a dal pedig nem volt más, mint a „Nánénáné”, amelyhez videoklip is készült. November elején jelent meg harmadik albumuk, „Örökké akarok élni” címmel.

2003-ban a Szentiván napja című magyar filmhez elkészítették Máté Péter-S. Nagy István „Zene nélkül mit érek én” című dalának feldolgozását, amellyel ismét nagy sikereket értek el, a rádiók előszeretettel játszották, és még ma is sokszor hallani ezt a slágert. Ráadásul nem csak a közönség, hanem a szakma is elismerte a feldolgozás sikerességét, ugyanis Voxcar-díjjal jutalmazták a zenekart. Ez a díj a legjobb hazai filmzenének jár, s 2003-ban a Back II Black vihette haza a trófeát. Harmadik nagylemezüknek is a „Zene nélkül mit érek én” címet adták.

2005-ben újabb nagysikerű korongot adtak ki, amelynek címadó dalához –„Tevagyazakitalegjobban” igazán egyedi videoklip született: a zenekar egy vízzel telített szobában játszotta el a nótát. Ekkor kezd a csapattal együtt dolgozni Chico, aki később állandó taggá is válik.

2006-ban, a Back II Black a tízéves születésnapját egy exkluzív kiadvánnyal ünnepelte. A boltokba került a „Sodor a funky” című CD és DVD is, amely egyedülálló a zenekar életében, hiszen eddig még sohasem rögzítettek koncertfelvétel. Most pedig a közel kétórás koncert teljes egésze megjelent, kiváló kép és hanghatással.
2007 februárjában a Fonogram - díjátadó gálán a Back II Black is fellépett, nagy sikert aratva előadásukkal.
 

 

HONLAP


FOTÓK


Back II Black
Back II Black
Back II Black

VIDEÓ


FELVÉTELEK