BalatonBalaton

A Balaton zenekart 1979-ben alakította az azóta is állandóságot képviselő dalszerző-gitáros-énekes Víg Mihály és az azóta kilépett basszusgitáros, Hunyadi Károly. Első koncertjüket az URH-val közösen adták 1980 szeptemberében, majd állandóan változó kísérők (főként Európa Kiadó-tagok) társaságában léptek fel szomorú rock'n'roll sanzonjaikkal a legkiszámíthatatlanabb helyeken és időben. Ez alatt az időszak alatt egy másik fontos pesti zenekarnak, az ösztönös amatőrizmust befelé forduló szobamuzsikával keverő Trabantnak is meghatározó figurája lett a verseket, forgatókönyveket és színdarabokat is jegyző Víg Mihály, aki azonban az Európa Kiadóval közös 1986-'87-es turné után évekre beszüntette a Balaton működését.

Archív Balaton-felvételekből több kazetta, illetve CD is megjelent (ezek közül elsősorban a Balaton II. című válogatásalbumot ajánlhatjuk), ám az első igazi, jelen idejű stúdiólemezre 1996-ig kellett várni: a veterán gitárossal, Dénes Józseffel, továbbá két fiatal zenésszel, Oláh Imánuellel és Wahorn Simonnal rögzített album, A fény közepe a sötétség kapujában meglehetősen rövidke, szűk félórányi anyag, ám teljes értékű, időtlen remekmű lett.

Víg Mihály szerteágazó zenei tehetségét azóta az - édesapja, a Magyarországi cigány népdalok című 1976-os válogatást összeállító Víg Rudolf emléke előtt tisztelgő - átdolgozásokat tartalmazó Cigánydalok című minialbum, illetve a Tarr Béla-filmekhez készített kísérőzenéket tartalmazó válogatás, az idén tavasszal megjelent Filmzenék mutatja. A Balaton pedig egy még újabb felállásban - ef Zámbó Öcsivel és fúvósokkal kiegészülve - koncertezik mostanában: Vígék főként a "mosolygós melankólia" jegyében született klasszikus nyolcvanas évekbeli sanzonjaikat játsszák, megtoldva egy-két '96-os dallal és néhány klasszikus Hungária-féle rock'n'roll feldolgozással.
 

 

VIDEÓ


FELVÉTELEK