Csiba Juliska, kísér Koncz Gergő és barátaiCsiba Juliska, kísér Koncz Gergő és barátai

Csiba Juliska 1993. július 10-én született Pozsonyban, felvidéken. Öt éves volt, amikor szüleivel Medvére, egy kis csallóközi faluba költöztek. A szomszédos Csilizradványon kezdte általános iskolai tanulmányait, a felső tagozatot Győrben, a Bartók Béla Ének-zenei Általános Iskolában végezte el. Öt évesen kezdett zongorázni, később hegedülni a nagymegyeri zeneiskolában. A hegedűjáték elsajátítását jelenleg a győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatja.

A családban mindig természetes volt az éneklés, muzsikálás, így már nagyon korán kezdett vonzódni a népdalénekléshez. Több országos népdalversenyen /Bíborpiros széprózsa, Kaszás Attila népdalverseny.../ vett részt, ahol kiváló eredményt ért el. Gyakori szereplője fesztiváloknak itthon és külföldön is. A népzenéhez való viszonyához társult a néptánc szeretete is, melyet először Nagymegyeren, később a győri Lippentő Táncegyüttesben tanult. A Lippentő Táncegyüttes műsoraiban rendszeresen szerepelt mint szólóénekes.

Több neves előadóművésszel koncertezett együtt: Pál István Szalonna, Koncz Gergő, Matocsáv együttes, Muzsikás együttes tagjai, Rév zenekar, Lakatos Róbert, Csángálló zenekar...
Repertoárján több tájegység dalai vannak, azonban nagy figyelmet szentel a felvidéki népdalok elsajátításának és előadásának. Az utóbbi időben a gyimesi és moldvai csángók zenei világa foglalkoztatja.


Fellépései - 2009:

Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár, Budapest 2009
Csallóközi Táncháztalálkozó, Nagymegyer
Kaszás Attila Fesztivál, Zsigárd
Viszáki pajta napok Szarvas Józsefnél
Hétrétország fesztivál, őriszentpéter
Szikincei fesztivál, Zalaba
Pálinka fesztivál, Győr

Kritikák:

Csiba Julcsi, Kaszás Attila felvidéki unkahúga népdalokat énekelt egyszálmagában a színpadon. Hátborzongató volt. A tizenhat éves forma gyereklányban lüktet a magyar dallam. A szöveg, a hang, a ritmus természetes egységben él benne, feje aprókat bólintgat, keze rebben, szeme mosolyog. Átélt, őszinte dal kelt a színpadról, és betöltötte a sátor pisszenéstelenül figyelő közönségének lelkét. Nem ének volt ez, hanem szertartás, amit egy őstehetség celebrált. Érdemes megjegyezni a nevét.
(Magyar Nemzet, /Viszák 2008)

Egy elbűvölő hang, egy csodálatos jelenség. Csiba Júlia mindig magával ragadja hallgatóságát, és mi együtt sírunk, kesergünk, nevetünk az énekessel. Még táncra is perdülünk.
(Szikince fesztivál 2009)

 

VIDEÓ


FELVÉTELEK