Dobrády Ákos


Dobrády Ákos

Születési idő: 1975. szeptember 7.
Születési hely: Győr


Nyolc éves korában beiratkozott szolfézsra az iskolában. A családban az unokanővére tanult zongorázni és tőle kapott kedvet a hangszerekhez. A szülei már ekkor támogatták elképzeléseit, és kapott tőlük egy bécsi zongorát. Tíz évig tanult zongorázni. Az első négy évben klasszikusokat és utána áttért a könnyűzenére. Tizenhat évesen már a vendéglátóban, az éjszakában dolgozott. Győrben és környékén léptek fel egy kisebb zenekarral és mindenféle stílusú zenét játszottak. Tagadhatatlan, hogy már ekkor a magyar előadók voltak nagy hatással rá, többnyire akkori futó slágereket és természetesen régebbi magyar dalokat játszottak. A zene mellett a kézilabdacsapatot is "erősítette". Akkor választania kellett: a zene vagy a kézilabda. A döntést innentől talán sokan ismerik…

10 évvel ezelőtt két fiatal győri srác felköltözött Budapestre, ahol egy stúdióban Császár Előd segítségével - aki nagy fantáziát látott a fiúkban - nekiláttak első lemezük elkészítéséhez, és ezzel kezdetét vette a TNT zenekar sikersorozata.

2005. nyarán a TNT zenekar bejelentette, hogy búcsúkoncertet ad a Kisstadionban és a két frontember szóló előadóként folytatja tovább pályafutását. Szeptember 24-én a zenekar búcsúkoncertje nem pusztán eleget tett a várakozásoknak, hanem ma már bátran mondható, hogy a 14.000 fős csordultig telt Kissstadionban egy korszak fejeződött be, egy legenda ért véget.
2006. novemberében jelent meg Dobrády Ákos szólólemeze Fekete Gyémánt címmel. A megszokott TNT-s stílusjegyek megmaradtak a zenében, inkább a hangszerelés és a szövegek lettek tartalmasabbak, személyesebb ihletésűek. Ugyanezen év novemberében a Magyar Rádió Ákost, Emerton-díjjal jutalmazta, melyet „Az év legjobb énekese“ kategóriában vehetett át.


Díjak:
1997. Silver Voice - Az Év felfedezettje díj
1998. MAHASZ Arany Zsiráf - Az Év Dance Albuma
2000. MAHASZ Arany Zsiráf - Az Év Dance Albuma
2003. Jakab líra díj - Nem jön álom a szememre c. dalért
Popcorn - Nem jön álom a szememre – Az év dala
2003. Jakab líra díj - Híd a folyót c. dalért
Popcorn - Híd a folyót - Az év dala
2006. Magyar Rádió - Emerton díj - Az év legjobb énekese
 

 

HONLAP


VIDEÓ