FG-4 Illés-Fonográf EmlékzenekarFG-4 Illés-Fonográf Emlékzenekar

2006 februárjában mutatkozott be először az FG-4 Illés-Fonográf Emlékzenekar. A tagok egytől egyig megegyeznek az Európában is elismert és népszerű The BlackBirds, Beatles Emlékzenekar tagjaival. Az FG-4 ötlete már 2004-ben felmerült, de akkor még minden idejüket kitöltötte a Beatles dalok megtanulása és a „pályakezdés” terhei, problémái.

Azonban a 2005-ös mallorcai turnén összerakták Szörényiék legismertebb és általuk legkedveltebb dalait és mire hazajöttek, már színpadra is állhattak. Tették mindezt a legendás Illés Klubban, az FMH Körtermében (amit azóta sajnos már lebontottak)!
A sors kegyes volt hozzájuk, hiszen ezen a klubesten a teljes Illés legénység jelen volt, ám Pásztory Zoltán, tragikus halála miatt, Ő már nem lehetett köztük.
Felcsendült a Fonográf Preludiumja, belépett 4 fiatal srác és rázendítettek a régi dalokra.
A koncert olyan sikeres volt, hogy itt helyben megkapták az „ILLÉS együttes ajánlásával” megtisztelő címet, melyet addig-, és azóta, sem kapott meg senki. Ezzel mintegy „hivatalos” emlékzenekara lettek az Illésnek. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy ha Levente, néha-néha, kivételes alkalmakkor, színpadra áll akkor az FG-4-et kéri fel kísérőzenekarának. De számtalan koncertjük volt Tolcsvay Lacival és Bródy Jánossal is.

A fiúk Fender alapokon, Epiphone és Fender gitárokon adják elő a dalokat. Érdemes megfigyelni, hogy a 4-5 szólam vokálból, hogy csinálnak három szólamot ill., hogy a 2-3 gitár, ill. a slide-gitár hogyan szólal meg egy zongorán és egy gitáron.

A zenekar főként az országban koncertezik, de rendszeresen játszanak Erdélyben is. Az ILLÉS Klub házi zenekara 2006 szeptemberétől. Részt vettek a Társulat Produkcióban is. A mai napig ők játsszák egyedüliként az Illés együttes Emberi Jogok, más néven: Human Rights oratóriumát.
Weboldaluk nyitólapján a Fonográf összes tagja szól róluk néhány szót. Érdemes elolvasni és érdemes őket meghallgatni.

A zenekar tagjai: Békei István (basszusgitár, ének), Dobos László (gitárok, ének), Derecskei Zsolt (zongora, ének) és Hoffmann György (dob).

 

 

HONLAP


FOTÓK


FG-4 Illés-Fonográf Emlékzenekar
FG-4 Illés-Fonográf Emlékzenekar
FG-4 Illés-Fonográf Emlékzenekar

VIDEÓ


FELVÉTELEK