Gulyás DénesGulyás Dénes

Gulyás Dénes magyar operaénekes, tizenkilenc évesen jutott be a Zeneakadémiára, ahol 1978-ban operaénekesi és művésztanári diplomát szerzett.
1979-ben 2. díjat nyert a pármai Giovanni Cantanti Lirici versenyen, valamint '82-ben az első nemzetközi Luciano Pavarotti énekversenyt I. helyen végezte. Magánénekese volt a budapestiOperaháznak és a Szegedi Nemzeti Színháznak, vezette a győri Kisfaludy Színház operatársulatát és a budapesti Nemzeti Színház zenei tanácsadójaként életre hívta a refektóriumban a kamarakoncertek sorozatát.
1995 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ének tanszékén tanít.

Gyakran lép fel koncertpódiumok, szólóestek, vagy oratóriumok közremûködõjeként is, de foglalkozott színházi rendezéssel is, például Gounod, Rómeó és Júlia címû operájával kirobbanó sikert aratott. Idõközben tagja volt a Szegedi Nemzeti Színháznak. Az 1992-1993-as évadban a gyõri Kisfaludy Színház operatagozatának vezetõje volt. 1992-tõl a Nemzeti Színházban, mint zenei tanácsadó dolgozott. A Nemzeti Színházhoz tartozó Refektóriumban kamarakoncert sorozatot indított útjára, s ezeken nemcsak szervezõként, hanem elõadómûvészként is részt vállalt. 1992 óta több alkalommal a dalirodalom legszebb mûveit tolmácsolta állandó partnerével, Klukon Edit zongoramûvésszel. Az elmúlt években több mint 30 koncertet adott Magyarországon és külföldön.
Operarendezései: Gounod: Rómeó és Júlia, Kacsoh: János vitéz, Leoncavallo: Bajazzók.

Vendégszerepelt Európa vezetõ színházaiban, így a Milánói Scalában, a Covent Gardenben, Hamburgban, Münchenben, Bonnban, Frankfurtban, Párizsban, Wiesbadenben, Marseille-ben, Firenzében, Genovában, Barcelonai operákban, az Amszterdami Concertgebouw-ban, a Bécsi Musikvereinsaal-ban, a Párizsi Rádióban, Montevideo, Osaka, Tokió, Nagoya, Yokohama és Madrid koncerttermeiben. A New York-i Aweri Fischer és a Carnegie Hall-ban. Philadelphiában, Dallasban, Houstonban, San Diegoban, San Franciscoban, Miamiban, Washington DC-ben, Buenos Aresben, Montreálban. New Yorkban, a Metropolitanben 1984-tõl négy évig több operaelõadásban vendégszerepelt. Részt vett a Salzburgi Ünnepi Játékokon, Prágában, Strassbourgban és Tel-Avivban.

Díjak:
A pármai "Giovanni Cantanti Lirici" Nemzetközi Énekverseny II. díja (1979.)
Az elsõ Nemzetközi Pavarotti-énekverseny I. helyezettje (Philadelphia 1982.).
Liszt Ferenc-díjas, érdemes és kiváló mûvész.
 

 

HONLAP


VIDEÓ


FELVÉTELEK