KalákaKaláka

A Kaláka együttesről szinte mindent megírtak már. Közel harminc éves zenei és irodalmi tevékenységük alatt a magyar közönség százezreivel ismertették meg versek ezreit, külföldi útjaikra pedig magyar irodalmárok százainak hírét vitték magukkal. A Kaláka együttes lemezei a Gryllus Kft. kiadványai között találhatók meg.

Vajon hányan vannak ma hazánkban olyanok, akik ha visszaemlékeznek gyerekkoruk egy-egy televízió előtt töltött délelőttjére, ma is hallják, hogy "húsz forintért tarka kutya, tízért fehér kutya jár" vagy azt, hogy "ez itt a ház", s maguk előtt látják, amint valaki rajzol egy táblára. A zenész bácsik nevét persze nem tudták, hisz alig múltak tíz évesek, és az ember ekkor még nem nagyon ad a részletekre. Nos, vajon hányan lehetnek? Ha a legkorábbi emlékek mondjuk 20-25 évesek, akkor a mai felnőtt lakosságnak legalább a negyede innen ismerheti ezeket a verseket. A felvételeket azóta, talán a tévében sem tudják, hogy hányszor, de rengetegszer leadták. Így a közben születettek sem maradtak Weöres Sándor és Nemes Nagy Ágnes nélkül.
 

A Kaláka együttes elegáns, más muzsikusokkal össze nem téveszthető zenei tálcán nyújtja a verset a hallgatóknak. Nem ráerőszakolják a maguk szerzeményeit, hanem kimuzsikálják a Gutenberg óta könyvekbe száműzött, "szív-némaságra" született s ítélt versekből a maguk olvasata szerinti "eredeti dallamot".

 

HONLAP


Forrás: dalok.hu/kalaka

VIDEÓ


FELVÉTELEK