Lumpen Gold (Lidérc)Lumpen Gold (Lidérc)

 

Amikor úgy tűnt, felérsz a csúcsra
Kimentél a divatból újra meg újra
Olyan hirtelen kapott minden léket
Mint az akasztott alól, ha kirúgják a széket
Kifut film, kattogás a gépben
És te észreveszed, hogy sose voltál képben
 
Dudás Zsombor (dob, ének), Horváth Gábor (basszusgitár), Keszei Krisztián (gitár) és Legát Tibor (ének) 2007-től játszik a Lidérc!-ben, amelynek alapító tagja volt a tavaly elhunyt gitáros, „Dönci” vagyis Dénes József. A zenekar a tragikus esemény után új emberekkel kiegészülve próbálta elkészíteni immár emléklemeznek szánt első albumát, a Budapesti halottaskönyvet, ám idén tavasszal Legát – bár nem tagadta meg dalszövegeit és nem is oszlatta fel a Lidérc!-et – „balsejtelmekre” és „negatív energiákra” hivatkozva a produkció szüneteltetését kezdeményezte.
 
Az énekes a Lumpen Goldot júliusban a már említett zenésztársakkal, illetve Papócsi László billentyűssel és Ágoston Péter gitárossal, alapította azzal a céllal, hogy a egykori zenekarának, az 1984-1995 működő Kézi-Chopinnek „földközeli-szociografikus” koncepcióját ötvözze a Lidérc! mélyebb, ámde „spirituális-halálközeli” mondanivalójával. A Lumpen Gold ajánlata könnyebben befogadható dalszövegek, illetve a Lidérc!-nél egyszerűbb, inkább a ritmust és a többszólamú vokált hangsúlyozó produkció, amelyet voltaképpen a glam-rock ihletett – nemcsak a külsőségeket illetően. De amint azt zenekar neve is sugallja, a Lumpen Gold „múzsája” legalább annyira a kelet-európai életforma is, mint például a legendés glam-csapatok, például a T.Rex vagy a Cockney Rebel, így szándékuk szerint színpadi produkciójukat valamiféle torz kettősség jellemzi: a pompa és a nyomor sajátos keveréke, amely így elrugaszkodik magától a stílustól és a jelenlegi hazai viszonyokra reflektál sajátos módon.
 
A szeptember 13-i koncert egyúttal a Lumpen Gold debütálása, a zenekar egyebek mellett Kézi-Chopin és Lidérc! számokat – valamint egy közismert hazai slágert – is eljátszik készülő United Hungarian Starfuckers című műsorából, melynek bemutatóját karácsonyra tervezik.
 
Legát Tibor – szöveg, ének
1984-1995 között a Kézi-Chopin tagja. Az együttesnek két lemeze jelent meg („Az utolsó magyar playboy” és az „Ígéret földje”). 1995-től újságíróként, íróként tevékenykedik.
 
Keszei Krisztián – gitár
Az utóbbi tíz évben számos formációban játszott, mint pl. a Korog (1996-2005), a FreshFabrik (1997-99), a Plastic O’hara (1997-99), a Blind Myself (2005) zenekarok. Jelenleg a Balaton, a Pop Ivan, a Sumo Light, valamint az ef Zámbó Happy Dead Band tagja.
 
Horváth Gábor – basszusgitár
Az underground zenei életből sokak által ismert és kedvelt basszusgitáros, a Balaton, a Pluto és a Cabaret Medrano zenekar tagja, dolgozott Peter Ogival, és részt vett az időnként külföldről hazalátogató Menyhárt Jenő (Európa Kiadó) produkcióiban is.
 
Dudás Zsombor – dob
A Specko Jedno, a Pluto zenekarokban, valamint Kiss Erzsi új formációjában (Kiss Erzsi Panchan) játszik. Tagja a Szemző Tibor által alapított The Gordian Knotnak, független együttműködőként pedig az Ion zenekarnak. Játszott többek között a Tundravoice-szal, a Cabaret Medranóval, az Amorf Ördögökkel és az Eric Sumo Banddel is. Pápai Istvánnal közösen a Bioton Stúdió alapítója és munkatársa
 
Papócsi László – billentyűs hangszerek
A Vidámpark tagja, 1989-2006 között a Sziámiban, 1992-1995 között a Kézi-Chopinben játszott.
 
Ágoston Eki Péter – gitár
A Korog alapítja és ma is aktív tagja, aki a Lumpen Gold mellett – Keszei Krisztiánnal karöltve – Kőnigh Péter legújabb zenekarába próbál életet lehelni.

 

VIDEÓ


FELVÉTELEK