M nélkülM nélkül

Sokan kérdezik, hogy mit jelent az M.
Erre a következő frappáns kis választ eszelte ki névadónk, Molnár Árpád:
„Ha elMagyaráznám, hogy mit jelent, akkor értelmét veszítené a név. Ebből már ki lehet találni...”.

Minden együttes élete a garázsból való kibújással kezdődik. Az első koncertjén születik meg, a színpadon kel életre.

A garázsméh homálya, jellegzetes szaga, a felcsillanó ötletek adta hirtelen lendületek, elszakadt húrok, feszültségek és örömök, az alkotás, vagy ha úgyteteszik teremtés, különleges bensőséges műhelyvilágot teremtenek. Ilyen világban dolgozott egy dob, egy gitár, egy basszusgitár és egy citera. Itt fejlődött gondolatból együttessé az M nélkül is.
Összeállítottunk egy fél órás instrumentális műsort, amivel vilagrajöttünk 1996 március 30-án Komáromban a CSMK színpadán. Sohasem feledhető, leírhatatlan élmény volt. Meg is ünnepeltük a tóparton egy hajnalig tartó vodkázással és fürdozéssel.
Ezt követte egy kis demó, melynek optimistán az „Első” címet adtuk. (Még ma is találkozunk olyan emberrel, aki büszkén mondja, hogy a kis narancssárga-fekete kazettánk ott van a kocsijában, vagy a polcán.)
Ezután gondoltunk egyet és női énekhangot kerestünk. Dórit csábítottuk hozzánk egy másik bandából. Vele új szín költözött az együttesünkbe. Sajnos rövid időt töltött velünk.

Maradt az instrumentális zene. Írtuk a számokat, alakítottuk a régi témákat, csiszoltunk mindent, kísérleteztünk és közben sokat buliztunk együtt. (Fesztiválok, nyaralások, csajozások.)
Voltunk tehetségkutató fesztiválon is, ahol jól összeanyázkodtunk a zsűri elnökével, mielőtt még megtudtuk volna, hogy ki is ő. Természetesen ez az eredményünkön is meglátszott.
Az országban sikerült fellépnünk jónéhány helyen. Győr, Szeged, Tokaj, Budapest, stb…
Megismerkedtünk az O.P.E.L. nevű punkegyüttessel (sajnos már feloszlottak), akikkel közösen megzenésítettük Faludi Ádám verses prózáját, az Akasztott Angyalt. Ebből CD is született a Tatabányai Fantom Kiadó gondozásában.
Sajnos hosszú távon erősen igénybe vette a garázs környezetében élők türelmét és idegeit a „zaj”, ezért költöznünk kellett. Az új helyünk a CSMK kamaraterme lett. (Ma is itt próbálunk általában csütörtökönként)

Közelgett az ezredforduló. Családalapítás után úgy éreztem nincs energiám folytatni a zenélést és hosszas gondolkodás után kiléptem a zenekarból (sok zenész van így). A helyemre Iván barátom lépett. Sajnáltam is, meg nem is a döntésem. Az M nélkül a CSMK szabadtéri színpadán lépett fel, amit megnéztem. Ezután már újra zenélni akartam. Visszavett a zenekar és új kísérletezésbe fogtunk. (Szerintem minden rockzenésznek kell egyszer játszania egy zenekarban, ahol két basszusgitár van. Nehéz összehozni, nekünk sikerült pár jó témát kieszelnünk).
Ezután egy citárával szegényebbek lettünk.
Az átalakulás után újra sikerült lendületbe jönnünk és terveztük az új fellépéseket. Kisbér, Komárom, Nagyigmánd volt a célpont. Jó bulik voltak. Újabb völgy jött a hullám után. Iván szögre akasztotta a basszusgitárt. Ismét vissza- és át kellett alakítanunk rengeteg témát, de ez sok munkával néhány hónap alatt sikerült.
Fellépések és új számötletek következtek. Tatabánya, Nagyigmánd, Oroszlány, Győr, Csorna volt az új útvonal.

A sors kereke 2006-ban fordult egyet és Dóri újra az együttes tagja lett. Felelevenítettük a polcra tett témákat és új énekes dalok írásába fogtunk. Nekiláttunk a fellépések szervezésének, így jutottunk el többször is É-Komáromba, Veszprémbe, Kunadacsra. Tatabányára Oroszlányba Budapestre és természetesen a komáromi Rangadóba.
2007 év végén Roli elköltözött Londonba, hogy szerencsét próbáljon, székét Ákos vette át.

Így kialakult a mai felállásunk:
ének: Hajnal Dóra, gitár: Molnár Árpád, basszusgitár: Hántai Ferenc, dob: Horváth Ákos
2008 márciusában Budapesten az Emergenza tehetségkutatón próbáltuk ki magunkat az új műsorunkkal idegen közönség előtt. Ezen a fesztiválon a továbbjutást a közönségszavazatok száma jelentette. Minket 4 barátunk kísért el, ami elég kevés esélyt jelentett a fővárosi zenekarokkal szemben, de mi (szakmai zsűri híján) csak azért mentünk, hogy Budapesten sok ember előtt játszhassunk és jól érezzük magunk. Ennek ellenére másodikként jutottunk tovább. Természetesen a középdöntőben már elvéreztünk. Utolsóként kerültünk színpadra, minket már csak néhány lelkes rockszerető ember látott akik az esti tömegből ottmaradtak.

A munka, család és egyéb más elfoglaltságok mellett az elmúlt félévben elég sok koncertet sikerült összehozni. Sikerült befejezni a felvételeit az elmúlt évek dalaiból válogtott CDnknek is.
A Peron Music Alapítvány 2008-as országos tehetségkutatóján elnyertük a második helyet. Itt szakmai zsűri pontozott. (Ajánlom az ilyen tehetségkutatókat minden együttesnek, aki a közönség véleménye mellett a szakemberekére is kíváncsi.)

A jövő évre Erdélyi koncertet, vagy inkább koncerteket és minél több új dal készítését tervezzük.
Reméljük jó szelet hoz a jövő, de ha mégsem akkor a vízbe mártjuk az evezőket...
Hántai Ferenc

 

 

HONLAP


VIDEÓ