Maszkura és a TücsökrajMaszkura és a Tücsökraj

A kalapos Maszkura és a négy muzsikus tücsök egy nem is olyan távoli téli este óta ciripelnek együtt. Nagyon hideg volt és tudták, mi történik a felelőtlen tücskökkel, akik egész nyáron csak zenéltek. Azon tanakodtak, vajon hogyan kérhetnének egy kis meleget és eleséget a szorgos hangyáktól. Már majdnem feladták a reményt, mikor egyiküknek eszéb jutott, hogy a hangyák szeretnek táncolni és ahol nagy mulatság van, ott talán jut majd nekik is fedél és egy szál fű. Rájöttek, hogy csak úgy vészelhetik át a zord telet, ha jól megtáncoltatják a szorgos hangyákat, ezért üregről-üregre, tisztásról-tisztásra vándoroltak és ezidáig sikeresen megmenekültek a kemény fagyoktól. Mikor már hanygalábak kopogásától volt hangos az egész város, két lelkes természetjáró tudósember felfigyelt a tücskökre. Tetszett nekik a ciripelés és a kalapos Maszkura - hol pálinkásan vidám, hol borosan keserű éneke. Ezért elhatározták, hogy megörökítik azt: egyikük egy gramofonnal vette föl a ciripelést lapos korongokra, a másik kamerával fekete szalagra. Maszkura és a tücskök nagyon megörültek ennek, mert azóta mégtöbb hangya hallhatja őket akár saját üregében is. Ahogy teltek-múltak a telek, sokminden változott körülöttük, kövek vándoroltak, fák nőttek ki a földből, majd korhadtak el, hol sütött a nap a tisztáson, hol elverte őket az eső, de a kalapos Maszkura és a négy muzsikus tücsök még mindig csak ugyanarra vágyik: felelőtlenül muzsikálni télen-nyáron, sok hangyalábat megtáncoltatni és megmenekülni a hideg fagyoktól.

újmagyarul…

A zenekar 2007. februárjában jött létre az énekes, harmonikás, dalszerző Maszkura és négy fiatal jazz-tanonc összefogásával. Maszkura zenei pályafutását erdélyben kezdte szülővárosában, Marosvásárhelyen, majd 2005-ben költözött Budapestre. „Háborgató Maszkuraként” eddig három szóló rap lemezt készített, tagja a „Goulasch Exotica” live act formációnak és 2009-ben jelent meg debütáló albumuk a „Maszkura és a tücsökraj” -al „Szégyentelen” címmel. Zenéjüket „jazz-pop” –nak nevezik, melyben helyet kap a swing, latin, hip-hop, funk, sőt még a csárdás is.

Lemezek:
- Szégyentelen (2009) CLS Records

Videóklipek:
- Szégyentelen (2008)
- Ki van festve (2009)

Díjak:
- Kezdőhang (Benczúr Ház): legjobb zenekar, legjobb dalszerző, legjobb énekes, legjobb szólista díjak
- It’s Rite Hip-Hop Jam „Az év távolbamutató zenei kísérlete” különdíj, Háborgató Maszkura szóló rap kategóriában II. helyezés
- ABC tehetségkutató (A38) – jazz kategória III. helyezés
- Kulturpart.hu dalverseny – zsűri különdíj (Bakáts Tibor, Pély Barna, Pierrot, Presser Gábor)

Tagok: Maszkura – ének, harmonika, Boros Gábor – bőgő, Lakatos Ferenc – billentyűs hangszerek
Révész Csanád – dob,Kertész Csaba – gitár
 

 

HONLAP


VIDEÓ


FELVÉTELEK