Németh Dénes és a Greznár együttesNémeth Dénes és a Greznár együttes

Németh Dénes prímás 1977. október 29.-én született Dunaszerdahelyen, Szlovákiában.

Tanulmányait 1983-ban az egyházgellei alapiskolában kezdte meg, már akkor saját elhatározásból eldöntötte, hogy szeretne hegedülni tanulni.

1984 karácsonyán teljesült a nagy álom - szüleitől kapott egy hegedűt. Pár nappal később már meg is kezdte a tanulást, szerencsére szomszédságukban két muzsikus is lakott, mindkettőtől egyszerre tanult, mikor melyikük ért rá.

1986-ban felvették a dunaszerdahelyi zeneiskolába. Pár év elteltével került kapcsolatba először a magyar népzenével, az Istiglinc Táncegyüttes zenekarába került. Később az Istiglinc Táncegyüttes zenei kísérete mellett, már önálló zenekarként is tevékenykedtek, egyre több alkalmuk adódott muzsikálni, így egyre több kapcsolatot alakítottak ki, nemcsak otthoni de már magyarországi együttesekkel is.
1999 őszétől már a Hégli Dusan által vezetett pozsonyi székhelyű, Ifjú Szívek Táncegyüttes alkalmazásában volt.
2001 óta Zsuráfszky Zoltán által vezetett Budapest Táncegyüttes prímásaként dolgozik.
2003-ban jelent meg szólólemeze "Nem megyünk a másvilágra" címmel, amely Gömör-Kishont vármegye falusi muzsikusainak állít emléket. Mellette még számos népzenei lemezen közreműködött.

Bár hétköznapjai Budapesthez kötik, mégis nagy kötelességének érzi, hogy szülőfölde magyarságának kultúráját tovább őrizze. Ezért két évvel ezelőtt a Szőttes Kamara Táncegyüttes zenekarával koncertprogramokat szerveznek általános iskolások számára, ahol a tanulók megismerkedhetnek a magyar népi hangszerekkel, énekekkel és legjellemzőbb dallamokkal. Célja, hogy ez által minél több gyermekhez eljusson e kultúra egy szelete, így ösztönözve őket hagyományaink ápolására.
Szeretne ezen az úton tovább menni, és minél magasabb szinten képviselni a magyarság kultúráját.
 

Greznár együttes
A szanyi Greznár Zoltán igazi zenészcsaládból származik: nagyapja és édesapja is ismert muzsikus volt, ő pedig hatévesen kezdett barátkozni a hegedűvel. S ez a kapcsolat – miközben egyre erősödött – immár ötvenöt éve tart.

A mondás szerint az alma nem esik messze a fájától, így aztán az sem meglepetés, hogy Greznár Zoltán öt gyermeke közül kettő zenész lett. Zoltán, csakúgy mint édesapja, prímás, a szanyi Bokréta néptáncegyüttes zenekarának vezetője, József bőgőn játszik. De a tizenhat unoka között is van olyan, aki már bontogatja a szárnyait és minden jel arra utal, hogy a felmenői nyomdokaiba lép.
Greznár Zoltán zenészként szinte egész Európát bejárta, vannak országok ahol többször is megfordult. De talán Magyarországnak sincs olyan szeglete, ahol ne muzsikált volna. Azt mondja, számos „nagy embernek" elhúzta a nótáját idehaza és külföldön egyaránt. Kísért híres énekeseket, többek között Dóry Józsefet, Solti Károlyt, Jákó Verát, Zentai Annát, Kovács Apollóniát, Pere Jánost.

 

 

HONLAP


VIDEÓ


FELVÉTELEK