Nikola Parov és Herczku ÁgnesNikola Parov és Herczku Ágnes
A Nikola Parov Quartet és Herczku Ágnes 2006. november 5-én mutatja be legújabb, Volt nékem szeretőm… című lemezének anyagát a MU Színházban. Ezen az estén szinte kizárólag a magyar és a Kárpát – medence hagyományos zenei irodalmának szerelemmel kapcsolatos dalai hallhatóak, Nikola Parovtól megszokott rendhagyó feldolgozásban. 

A kelta, magyar, angolszász, balkáni zenei elemek ötvözete és a hagyományos illetve modern hangszerek együttes megszólalása, egyedi hangzása egyértelműen Nikola névjegyévé vált.
Igazi világzenei estnek ígérkezik a koncert, amelyen a szó legpozitívabb értelmében vett profik játszanak: Fodó- billentyűsök, ütősök, Wertetics Szlobodán - harmonika, Nikola Parov - gitárok, buzuki, gadulka, kaval, gayda, nickelharpa, klarinét. A koncerten vendégművészként szerepel még Szalóki Ági-ének, Bíró Eszter – ének, illetve Antoni Arnold húros hangszerek.
Aki szereti az ezerarcú népzene színes világát egy egyedi és utánozhatatlan hangzásban megszólalva, az mindenképpen nézze meg Nikola Parov és Herczku Ági lemezbemutató koncertjét!
 
Nikola Parov zeneszerző, muzsikus és producer világszerte elismert képviselője a world-music stílusnak, mely több nemzet népzenei sajátosságait ötvözi magában. A bolgár származású zenész, aki a világhírű Riverdance formáció hangszeres szólistájaként vált ismertté, minden alkalommal sikeres kísérletet tesz arra, hogy újabb és újabb formában dolgozza egybe a különböző népek zenéit. A Riverdance turnéval körbejárta az egész világot, és kifinomult zenei érzékenységének köszönhetően minden helyszínről magával hozott valamit az adott nép muzsikájának hangzásvilágából. Itthon a nagy sikerű Naplegenda előadás zeneszerzőjeként mutatta meg nekünk egyedülálló muzikalitását, ahol egy csodálatos eredettörténetet vitt színpadra. Most pedig az emberiség egyik legősibb és legcsodálatosabb érzésének a bemutatása inspirálta. Az album témája a szerelem, melyet Herczku Ágnes varázslatos hangja juttat el a hallgatóhoz.
Az énekesnő 1997-ben a Miskolci Egyetem hallgatójaként és a Moderntánc-pedagógus Képző végzőseként került a Honvéd Együttes tánckarába. 1998-tól a Hegedős együttes tagja, 2002-től pedig a Fonó Zenekar énekese. Ugyanebben az évben lesz a Magyar Állami Népi Együttes énekes szólistája.
Kifejező előadásmódját, és egyedülálló, tiszta hangját számos díjjal jutalmazták: 1998-ban a Bartók Rádió I. Népzenei versenyén különdíjas lett, 2003-ban „Az év folklénekese”-ként elnyerte az eMeRTon díjat. A Fonó zenekarral pedig a legrangosabb párizsi magazin, a Le Monde de la Musique ranglistáján az „Év szenzációja” elismerést kapták. 
Parov zenéje és Herczku Ágnes éneke mindazok lelkét megérinti, akik már átélték a dalokban leírt érzéseket, és azok helyett is szól, akik megélik a szerelmet, de nem képesek szavakkal kifejezni azt.

 

FOTÓK


Nikola Parov és Herczku Ágnes
Nikola Parov és Herczku Ágnes
Nikola Parov és Herczku Ágnes

VIDEÓ


FELVÉTELEK