Presser GáborPresser Gábor
1948. május 27-én született Budapesten. 
1969-től 1971-ig az Omega együttes tagja volt. 
1968-tól Adamis Anna dalszövegíróval közösen, számos, mind a mai napig népszerű dalt szereztek (Egy '958-as boogie-woogie klubban, Petróleumlámpa, Gyöngyhajú lány, Arra születtem, stb. /Adamis Anna Best of CD-jén a negyven dalból huszonkettőnek ő írta a zenéjét), valamint több musicalben, és zenés színdarabban is az ő dalaik hallhatóak. (Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról, Harmincéves vagyok, Szent István körút 14., stb.). 
1971-ben megalakította az LGT zenekart, a supergroup tagjai voltak a lassan már harminc éves története során: Laux József, Frenreisz Károly, Barta Tamás, Karácsony János, Solti János, Somló Tamás, dalszövegíróként Adamis Anna, no és természetesen Presser Gábor. A zenekar rajongóitól 1992. május 14-17. között négy koncerttel (Nyugati Pályaudvar) búcsúzott el, akkor úgy tűnt, hogy véglegesen. 
Aztán 1997-ben új lemezzel jelentkeztek, 424 (Mozdonyopera) címmel. 
1999. június 27-én a Budapesti Búcsú keretén belül, a Felvonulási téren, közel kétszázezer ember előtt léptek fel, hét évnyi szünet után, újra. 

Majd három évvel később, 2002. április 30-án megjelent az LGT új nagylemeze a A fiúk a kocsmába mentek, majd június 1-én a Hajógyári Szigeten rendezték az egész napos LGT-Fesztivált, ahol bemutatkozott egy LGT-balettelőadás, az est fénypontja természetesen az LGT koncertje volt. 

1978-óta a Vígszínház zenei vezetője 
Musicaljei: 
- Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról (1973) 
- Harmincéves vagyok (1975) 
- Jó estét nyár, jó estét szerelem (1977) 
- A padlás (1987) 
- A piros esernyő (1988) 
- Csak jöjjön, aki bírja (1990) 
- Szent István körút 14. (1998) 

Valamint A próba című balett zenéjét is ő írta (részben Bach-muzsika, részben pedig Presser Gábor instrumentális szintetizátorzenéje) 

Jelenleg is játsszák a következő darabjait: - Presser-Sztevanovity Dusán: A padlás - félig mese, félig musical két részben (Vígszínház /illetve a Kertész utcai Művészeti Általános Iskola Shakespeare színpadának előadásában a Budapesti Bábszínház műsorán/) 
- Presser-Bach-Fodor: A próba - rockbalett két részben (Erkel Színház) 
- Kern-Presser: Szent István körút 14. - zenés színházi este két részben (Vígszínház) 
- Shakespeare: Sok hűhó semmiért-vígjáték két részben (a zenéjét szerezte; Vígszínház) 
- Shakespeare: Vihar-színmű két részben (a zenéjét szerezte; Vígszínház) 
- Kornis Mihály: Körmagyar-komoly bohózat két részben (a zenéjét szerezte) 

1998-ban jelent meg zeneszerzői pályafutásának legjobb dalait tartalmazó, a Zeneszerző válogatás. 2000-ben jelent meg a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról - 25 éves jubileumi kiadása-Presser Gábor - Ákos, Lovasi András, Szinetár Dóra, Novák Péter és Kaszás Attila közreműködésével. 2000 novemberében jelent meg legújabb szólólemeze, az Angyalok és emberek, amely már platinalemez. 

Szintén ebben az esztendőben jelent meg a Zeneszerző második része. 2002. novemberében jelent meg zeneszerzői pályafutását átölelő a Zeneszerző sorozat harmadik albuma. 

Legutóbbi kiadványa 2003-ben egy koncertlemez volt, a Dalok régről és nemrégről. Szintén ebben az esztendőben Presser elvállalta a Megasztár tehetségkutató verseny egyik fő zsűriposztját. 

2003 év végén megjelent Király Linda debütáló nagylemeze, amelynek egyik zeneszerzője Presser Gábor.  2004-ben pedig napvilágot látott a sorozat negyedik darabja, a Zeneszerző 4., amelynek dupla lemezén Presser Gábor musicaleiből hallhatunk egy válogatást. 

2004 őszén került a boltokba Oláh Ibolya (Megasztár) első albuma is, amelyen több korábbi Presser nóta fel- és újradolgozott verziója hallható, de néhány új Presser költemény is megtalálható az igényes zenei anyagban. 

Írt zenét, többek között Katona Klárinak, Zoránnak, Demjén Ferencnek, Kulka Jánosnak, Kovács Katinak, Zalatnay Saroltának, Malek Andreának, valamint filmzenék is fűződnek a nevéhez (Madárkák, Égigérő fű, stb).
Díjai: 
-Erkel Ferenc-díj (1977) 
-Érdemes művész (1990) 
-Huszka Jenő-díj (1996) 
-Életmű-díj (Arany Zsiráf, 1998) 
-két Arany Zsiráf-díj a legjobb hangfelvétel kategóriában

 

VIDEÓ


FELVÉTELEK