Rúzsa MagdiRúzsa Magdi

1985. november 28-án született Vrbas városában, amely a Vajdaságban található. Gyermekkorát Kishegyesen töltötte, és elmondása szerint már egész piciként is az éneklés volt az egyik kedvenc foglalatossága. Egyes források szerint azokban az időkben a kis Rúzsa Magdi még kifejezetten hamisan énekelt. Később az éneklés mellett néptáncolni is elkezdett és ez a két dolog együttesen hozzájárult ahhoz, hogy előadásmódja az évek során egyre többet fejlődjön, és egyre kiforrottabb legyen. Ahogy ő fogalmazott: a zene eleinte a menekülést jelentette a számára, ha valami bántotta csak bekapcsolta a magnót és tombolt. Iskoláit sikerrel végezte, tanult szülész-nőgyógyászati nővér, ám a zenét és az éneklést mindig is előtérbe helyezte, kamaszkorát is főként ezt töltötte ki.
2005-ben jelentkezett a TV2 tehetségkutató versenyébe, - a nagysikerű Megasztár 3-ba - ahol hangjával és bemutatkozó dalával, a „Highway to hell”-el egy csapásra elvarázsolta a szakmai zsűrit. A verseny döntőjébe egyenes út vezetett: a közönség szívébe fogadta a vajdasági lányt. 2006. május 20-án, a Megasztár 3 döntőjét Varga Ferenccel vívta. A végső verseny egyik legemlékezetesebb momentumaként a legendás Máté Péter „Most élsz” című dalát énekelte el. A nézők szavazatai alapján ő lett a győztes, és ezzel együtt a 2006-os év női hangja is. A döntőben elhangzott dalokból lemez is született, amely a várakozásoknak megfelelően hatalmas példányszámban kelt el. Október 15-én megtisztelő feladatra kérték fel az „Év hangját”, ugyanis a Boban Markovic Orchestraval szerepelhetett egy színpadon.

November 21-én megjelent első nagylemeze, „Ördögi Angyal” elnevezéssel. Az „Aprócska Blues” című dalból videoklip is készült, amelyet a zenecsatornák nagy sikerrel vetítettek. A lemez alig két héttel a megjelenése után máris elérte az arany státuszt, a MAHASZ listáján pedig hetekig az első helyen állt. December közepére a bemutatkozó album már elérte azt az eladott példányszámot is, amely utána platinalemez jár. Néhány nappal később pedig a rajongók lelkesedésének köszönhetően a Megasztár 3. szériájának győztese a dupla platinalemezes előadók névsorát gazdagította.

2007. február 17-én, Nyíradonyban, a Harangi Imre rendezvénycsarnokban tartotta a fiatal énekesnő élete első élő önálló koncertjét.
Február 24-én a Jövő Háza Teátrumban adták át a MAHASZ 2007. évi Fonogram - díjait. A jóslásoknak megfelelően az év felfedezettje címet Rúzsa Magdolna nyerte el, ezzel kivívva az indulás jogát az Eurovíziós Dalfesztiválon.

Május 10-én az 52. Eurovíziós dalverseny elődöntőjében Magdi saját szerzeményét, az Aprócska blues angol nyelvű változatát, az Unsubstantial Blues című dalt adta elő, amelynek angol szövegét Mózsik Imre írta. A magyar lány szerény külsőségek közepette lépett színpadra, csapán egy buszmegállót jelző tábla és egy bőrönd volt a társasága, a háttérben pedig a zenekar játszott. Nem mellesleg Magdi mezítláb, farmerben adta elő versenydalát. A döntőben a nézők szavazatai alapján Magdi az igencsak előkelő 9. helyen végzett, amely azt jelenti, hogy Magyarország képviselője a soron következő fesztiválon egyenesen a döntőbe került.

S ami még ennél is nagyobb öröm és dicsőség az az, hogy a fiatal szerbiai magyar lány a szakma döntése alapján a verseny legjobb dalszerzőjének járó díjat hozta haza, amely hatalmas szakmai elismerésnek minősül.
2008-ban jelent meg Iránytű című újabb nagylemeze, amely 2009-ben már aranylemez lett.

 

HONLAP


VIDEÓ


FELVÉTELEK