Széchenyi István Gimnázium VegyeskaraSzéchenyi István Gimnázium Vegyeskara

A dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium (a hajdani Münnich Ferenc Gimnázium) vegyeskara 1967. január 17-én alakult. A kórus csaknem egyidős az iskolával. Az énekkar színvonalas munkáját kezdettől dr. Varga András irányította, alapító karnagyunk 1987-ig vezette a kórust. Az együttes szervezését könnyítette, hogy a női szólamok a már működő leánykarból alakultak. A kórus már fennállása első megméretésén arany diplomát szerzett, és 1967-ben a Soproni Országos Diáknapok egyik szereplője volt. A vegyeskaron belül mindig működött kamarakórus is. A zenei versenyek résztvevői a kórusból kerültek ki - így a Magyar Rádió zenei, műveltségi versenyeinek szereplői, dunaújvárosi győztesei is.
Az együttes 1970-ben létesített testvérkórusi kapcsolatot a pécsi Janus Pannonius Gimnázium énekkarával, majd hamarosan a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának kiváló kórusával is. Páros esztendőben hangversenyt rendeztek Dunaújvárosban, illetve Pécsett; e találkozásokból sok személyes barátság szövődött.

A kórus ebben az időszakban évente önálló hangverseny keretében mutatta be rendre megújuló műsorát, emellett többször szerepelt Budapesten, Székesfehérváron, Sopronban, Szombathelyen. Rendszeresen kapott meghívást a Budapesti Történeti Múzeumba, a Nemzeti Galériába és a Magyar Rádióba. Több mű ősbemutatója fűződik a vegyeskar nevéhez: Bárdos Lajos Bartók ünnepe című művét - Nagy László versére - a Münnich Ferenc Gimnázium Vegyeskarának komponálta, melynek ősbemutatójára 1981.április 25-én került sor, Horusitzky Zoltán, Tillai Aurél, Merész Ignác és a Marosvásárhelyen élő Szabó Csaba szintén megtisztelte az együttest szerzeményével.

A Magyar Rádió által szervezett Éneklő Ifjúság mozgalomba kezdettől fogva bekapcsolódott a kórus. A gimnáziumi vegyeskar 1974-ben elsők között kapta meg a Magyar Rádió nagydíját, amelyet negyven rádiófelvétel előzött meg. A kórus műsorát még ebben az évben megjelentették a nagydíjasok hanglemezén is. Az énekkar kétszer is elnyerte "Az év kórusa" kitüntető címet, s az Országos Diáknapok rendezvényen sorozatban tizenöt alkalommal szerzett országos arany fokozatot. A hazai sikerek, a rangos elismerések, emlékezetes koncertek nyomán, határainkon is túlnyúló híre ment az együttesnek. Már a kezdet kezdetén, 1968-ban megkapta első külföldi invitálását (Csehszlovákiába), de az igazi sorozat egy évtizeddel később kezdődött. 1978-ban Lengyelországba utazott, és Bydgosczban vett részt nagyszabású nemzetközi fesztiválon; a versenyprogram kirobbanó sikere után Varga András kórusa meghívást kapott a gálakoncertre, a dunaújvárosiak műsorát közvetítette a Lengyel Rádió és Televízió is. Ha lehet, még nagyobb sikert könyvelhetett el a gimnázium együttese 1984-ben, Belgiumban: Neerpelt városában kiemelt első díjat kapott "cum laude" minősítéssel és a kulturális miniszter plakettjével a 32. Európai Ifjúsági Zenei Fesztiválon! A diadal értékét növelte az a tény, hogy a "nagyegyüttes" mellett a gimnazista leányok nőikari kategóriában is indultak - és első díjat érdemeltek teljesítményükért. A megméretés rangjához néhány adalék: Neerpeltben közel százhúsz kórus versenyzett, a gálakoncertre, amelyet közvetített a Belga Rádió és Televízió is, négy európai és egy amerikai énekkar kapott meghívást - köztük a gimnázium vegyeskara.

És még mindig nem ért véget a sikersorozat! 1985-ben komoly nemzetközi versenyt rendeztek Franciaországban, Nantes-ban. Szigorú követelmények alapján huszonnyolc kórust hívtak meg Európából, a tizenegy tagú nemzetközi zsűri elnöke Menotti, a világhírű amerikai zeneszerző volt. A gimnázium énekkara első díjat kapott a rangos megmérettetésen, mégpedig Verne-plakettel. A diákok ezen a viadalon is olyan teljesítménnyel képviselték a magyar kóruskultúrát, hogy meghívást érdemeltek a nemzetközi gálára. (Amelyet, természetesen, közvetített a Francia Rádió és Televízió.) A kórus 1987-ben vette fel a kapcsolatot a dortmundi Reinoldus und Schiller Gymnasium vegyeskarával. A két kórus kapcsolata, amelyet évről évre közös koncertek kísértek, hamar az intézmények szoros barátságává nőtte ki magát.
1987-től 1995-ig Lak Gyöngyi vezette a vegyeskart - igyekezvén folytatni a dr. Varga András teremtette kórushagyományokat.
Pocsai Mária 1992-ben került a Széchenyi István Gimnáziumba. Karnagyi munkáját a nőikar megalapításával kezdte, majd 1995-ben vette át a vegyeskar vezetését, egy ideig együtt működtetve a két kórust. Az vegyeskar egyre gyarapodó létszámmal büszkélkedhetett.
A kilencvenes évektől kezdődően a gimnázium tanulói rendszeresen vesznek részt a Fejér megyei népdaléneklési versenyen, melynek városi fordulóin iskolánk tanulói évről évre arany minősítést szereznek.

A mohácsi Kisfaludy Károly Gimnázium kórusával 1998-ban vette fel a kapcsolatot a kórus. Remek hangulatú közös koncertjeik rendre közös kánonénekléssel zárultak. Az énekkar repertoárjában szerepelnek reneszánsz, barokk, valamint XX. századi, illetve kortárs magyar és külföldi zeneszerzők művei. A vegyeskar szép sikereket aratott az országos Éneklő Ifjúság minősítő hangversenyeken (1995-2006 év folyamán minden évben arany minősítést szereztek), iskolai és városi fellépéseken. Rendszeres résztvevői a Fejér Megyei Diáknapok eseményeinek (1995-2006 között minden évben arany minősítést szerzett) és a keszthelyi Helikon Ünnepek rendezvénysorozatának (2004-ben és 2006-ban arany minősítés). A kórus 2004-es és 2006-os években elnyerte az ÉV KÓRUSA kitüntető címet. Pocsai Mária karvezető a 2006-os Éneklő Ifjúságon valamint a Helikoni ünnepségen is a zsűri Dicsérő Oklevelét kapta, kimagasló karnagyi munkájáért!
A Széchenyi István Gimnázium Vegyeskara iskolai és városi rendezvények, ünnepélyek állandó szereplője, immár hagyományosan részt vesz a Zenei Világnap városi rendezvényen, karácsonyi, tavaszi koncertet ad, és a ballagó, érettségiző diákok részére búcsúkoncerttel kedveskedik. 2005-ben meghívást kaptak a Zeneakadémia, Bárdos Lajos tiszteletére rendezett hangversenyre. 2006 decemberében W. A. Mozart: Requiemjét adták elő illetve 2007 februárjában L. van Beethoven: IX. szimfóniáját adták elő a fővárosi Művészetek Palotájában a Dunaújvárosi Vegyeskarral közösen. 2007 októberében Százhalombattán Carl Orff: Carmina Burana-ját adták elő ugyan csak a Dunaújvárosi Vegyeskarral és még más meghívott kórusokkal közösen.

A gimnázium vegyeskara CD-válogatást adott ki 2001-ben és 2005-ben az akkori repertoárokból. Majd pedig az énekkar 40 éves fennállásának alkalmából egy válogatást adott ki.

2008. január 22-én a 37. sorszámú a PRO CULTURA INTERCISAE DÍJ-at Széchenyi István Gimnázium Vegyeskarának adományozták. Pocsai Mária méltón az előd, kórusalapító Varga tanár úr munkájához, már beírta nevét nem csak az iskola, de a város elismerésre méltó zenepedagógusai közé. Az Éneklő Ifjúság Hangversenyen a Vegyeskara ARANY DIPLOMát érdemelt ki, dícsérő oklevéllel. A Fejér Megyei Diáknapokon az énekkar arany minősítést illetve különdíjat kapott. A 2008. évi 50. Helikoni Ünnepségen a Gimnázium Vegyeskara ezüstminősítést szerzett.
 

 

HONLAP