Takáts Tamás Dirty Blues BandTakáts Tamás Dirty Blues Band

A Takáts Tamás Dirty Blues Band 1990-ben alakult. A zenekar alapvető felállása a következő volt: Takáts Tamás (ének, dob), Gál Gábor (gitár), Vasvári Béla (basszusgitár), Ferenczi György (szájharmonika). Országszerte minden jelentős blues-fesztiválon szerepeltek, s felkéréseket kaptak számos klubkoncertre (jelentősebb helyek pl. Eötvös-klub, MOGÜRT, Fiatal Művészek Klubja).
1991-ben jelent meg az első lemez Dirty Blues Band I. címen, az angol nyelvű CD-n az 1930-as és 90-es évek közötti időszak híres blues-előadóinak dalai közül tizenegy feldolgozás szerepel.
1991-ben a zenekar fúvósokkal bővült. Ekkor már saját dalok születtek, amint az egy 1993-ban megjelent albumon hallható is; a lemez címe: Dirty Blues Band 2.
A budapesti klubokban adott koncerteken az egyre karakteresebb saját zene mellett továbbra is szóltak a külföldi előadók számai.
A következő lemez 1995-ben jelent meg Húzom az igát címmel, amelyen már Giret Gábor basszusgitározott, Engler Ferenc szájharmonikázott és Idrányi Barna dobolt.
Ezt követte – már Gyenge Lajos dobolásával – a főként külföldi előadóktól interpretált dalokat bemutató Élő Blues 1996-ban.
Szintén 1996-ban jelent meg az Indulok tovább című CD, itt már Patyi Sándor basszusgitározott.
1999-ben készült a Megöl a vágy.
2000-ben – az együttes tíz éves fennállását-működését megünneplendő – került kiadásra a Best of című válogatáslemez. Ugyanezen alkalomból a Petőfi Csarnokban megrendezett nagyszabású koncerten lépett fel a zenekar – a színpadon megjelentek a régi tagok, illetve a zenekarhoz közel álló zenésztársak.
1998 óta Mike Zsolt ül a dobok mögött.
2007-ben Engler Ferenc kivált a zenekarból.
A zenekar jelenlegi felállása: Takáts Tamás (ének, gitár, szájharmonika), Gál Gábor (gitár), Patyi Sándor (basszusgitár), Mike Zsolt (dob).
A Blues Band tevékenységére mindig jellemző volt, hogy kisebb klubokban, szabadtéri rendezvényeken, és sokezer főt befogadó, nagyszínpados produkciók során egyaránt megállta a helyét, „megtalálta a hangot”. A zenészek szakmai tudásuk mellett igazolták ezzel azon meggyőződésük igazságát is, hogy a valódi hangszereken, valódi zenészek által előadott zenére, a saját hangján éneklő valódi énekesre mindig van igény.
Szakmai elismerést jelentett a zenekar számára, hogy az évek során több jelentős, Magyarországon koncertező külföldi zenekar előzenekaraként is játszott: Bryan May (Queen), Alvin Lee (Ten Years After), Eric Burdon (Animals), John Mayall, James Brown. A Dirty Blues Band Európa zenekarai közül elsőként játszott a Rolling Stones előtt Budapesten.
Az elmúlt évek számtalan koncertje után (melyek közül kiemelkednek például az óbudai Sziget Fesztiválon 1992-től rendszeresen adott koncertek, az 1997-es bécsi Közép-Kelet-Európai Kulturális Fesztiválon, a 2002-es finnországi Puistoblues Fest-en való fellépések) 2008-ra időszerűvé vált egy új album létrehozása, áprilisban elkezdődtek az erre irányuló stúdió-munkák.

 

 

HONLAP


FOTÓK


Takáts Tamás Dirty Blues Band
Takáts Tamás Dirty Blues Band
Takáts Tamás Dirty Blues Band
Takáts Tamás Dirty Blues Band

VIDEÓ


FELVÉTELEK