Úzgin ŰverÚzgin Űver

A zenekar 1991 tavaszán alakult Kecskeméten. A név egy mongol eredetű helységnév, ahol ősi, kultikus temetkezési területet tártak fel. Jelentése talán ilyesmi lehet: vízben szegény terület, szegény aratás.

Zenei célkitűzésünk a kezdetektől, hogy különböző népzenéket kiindulópontnak tekintve, régi és modern hangszereket, hangzásokat és technikákat felhasználva, egyéni zenei világot alakítsunk ki. A Kárpát-medencéből Mongóliáig, vagy éppen vissza, balkáni, török, iráni és örmény dallamokkal a fejünkben, viszont saját szerzeményekkel, nem átiratokkal dolgozunk. További hatások keverednek napjainkból: a jazz és a rock, a breakbeat és a dub, a kortárs vagy a retro egyaránt. Zenénk instrumentális, az emberi hangok is hangszerként jelennek meg. Néhány hangszer a teljesség igénye nélkül: szaxofon, klarinét, sokféle furulya, zurna, kaval, duduk, doromb, duda, hegedű, dobok, kanna, gitárok, sampler és harddisc-recorder.

1992-ben jelent meg saját készítésű kazettánk Szegény Aratás címmel, ezt követte 1995-ben az első, majd 1999-ben a második CD anyagunk a Bahia Kiadó gondozásában (mindkettő cím nélkül). 2002-ben adtuk ki színházi zenéink válogatását (Báb/Színház/Zene). 2004-ben jelent meg negyedik lemezünk Vörös Rébék címmel, a Közép-Európa Táncszínház előadásához készült zenével. 2005-ben jött ki, saját kiadásban e lemez elektronikus remix verziója, francia barátunk, Olivier Drieu átiratában.

Az elmúlt évek folyamán a zenekar szerepelt minden jelentősebb hazai fórumon, koncerthelyszínen és fesztiválon, a Szigeten minden évben. Több alkalommal játszottunk sikerrel külföldi színpadokon és vettünk részt nemzetközi zenei workshop-okon.

Számos színházi és bábszínházi előadáshoz, mozi és animációs filmhez készítettünk zenét. Együtt dolgoztunk többek között Somogyi Istvánnal, a Maskarás Céhvel, Jancsó Miklóssal és Szoboszlay Péterrel. Szoros kapcsolatban állunk a kortárs képzőművészetekkel Majoros Gyula révén, illetve a Tilos Rádióval is (dj Sztyepp).

Fontosabb koncertek külföldön: 
- Anger (A)
- Bécs (A) / WUK 1994
- Prága (CZ) / Roxy 1995
- Linz (A) / Universitat 1998
- Párizs (F) / Batofar 1999
- Sidney (AUSZTRÁLIA) / Magyar Kulturális Napok 2000
- Berlin (D) / Bukowski 2001
- Párizs (F) / Guingette Pirate 2001
- Plovdiv (BG) 2002
- Caen (F) 2002
- Ljubljana (SLO) / KUD 2002
- Velence (I) / Ca Tron 2002
- Franciaország és Szlovénia 2003
- Strassbourg (F) és Dunaszerdahely (SK) 2004
- Kishegyes (SER) és Homonna (SK) 2006
- Bécs (A) / Ost Klub 2007
- Szabadka (SER) / Kosztolányi Dezső Színház 2008
- Pozsony (SK) / Óváros, Főtér 2008
- Gúta (SK) / Hanna Hanna Fesztivál 2008
- Novo Mesto (SLO) / Klub LokalPatriot 2009
- Tábor (CZ) / Music Club Orion 2009
- Léva / Levice (SK) / World & Etno Fest 2009 

Nemzetközi zenei workshop-ok:
- 2002 Odysseus: közös produkció közel 30 francia, magyar, bolgár, macedon és ír zenésszel, két hét Plovdivban, majd egy hónap Normandiában
- 2003 és 2004 Mediawave Fesztivál Etno Workshop, Michael Montanaro vezetésével, francia, magyar, szerb, lengyel, ujgur és kurd muzsikusokkal
- 2006 ImPulse Beijing: a szingapúri Asian European Foundatiom (ASEF) szervezésében DJ-k a két kontinensről, köztük Homoki Péter aka dj Sztyepp

A zenekar tagjai:
Farkas Marcsi: hegedű, ének
Homoki Péter: gitár, elektronika, ütősök, hangfelvétel
Majoros Gyula: klarinét, furulyák, duda, zurna, doromb, ének
Szilágyi Áron: doromb
Almási Krisztián: dobok

 

HONLAP


FOTÓK


Úzgin Űver
Úzgin Űver
Úzgin Űver
Úzgin Űver
Úzgin Űver
Úzgin Űver
Úzgin Űver

FELVÉTELEK