Vents d'Est (Keleti Szél)Vents d'Est (Keleti Szél)

Miquèu Montanaro az etnikai ihletésű szabadzenélés európai vándora. Zenei világa nem ismer határokat, gyökerei a provanszáli muzsikához kötik, de otthonosan mozog Kelet-Európa zenei hagyományaiban is.
A francia anyanyelvű, magyarul is beszélő Michael, azaz Miquèu Montanaro húsz éve koncertezik rendszeresen világszerte, Magyarországon pedig visszatérő vendég. Szinte minden hangszeren játszik, de szólistaként szívesen lép fel mint dob-furulyás, mivel a dob és furulya az okcitán népzene jellegzetes hangszerkísérete.

Montanaro egyik fő műve, a Vents d'Est (Keleti Szél) évek óta létező színpadi produkció, mely a dél-európai és az észak-afrikai népek folkzenéjének sajátos ötvözete a közép-európai népek folkzenéjével, változatos jazz-elemekkel színesítve.

A Ghymes együttes és a magyarországi Vujicsics együttes az Európa szerte sikerrel szereplő Vents d’Est (Keleti Szél) című produkció egyik résztvevője. Zenei sokszínűségét (népzene, dzsessz, kortárszene) és földrajzi eredetét (mediterrán, szerb, horvát, magyar, szlovák) tekintve a Vents d´Est nevű 17 tagú nemzetközi zenekar a maga nemében kivételes élő "zenei mozaikot" alkot. A zenekar "atyja", vezetője Miquèu Montanaro francia - okcitán zenész és zeneszerző.

A Vents d'Est mellett persze Montanaro munkássága számos műfajra kiterjed, előszerettel játszik ismert kelet-európai jazz és jazz-rock zenészekkel. Rendszeresen dolgozik cseh, szlovák, magyar muzsikusokkal. Csaknem annyi időt tölt Afrikában vagy a Távol-Keleten, mint Európában. Zenéjében hallható a számtalan zenei világ hatása, s szerencsére ez a sokrétűség nem lesz áttekinthetetlen vagy erőltetett, henem éppen ellenkezőleg, egy intelligensen, és igényességgel megalkotott zenei világ kerekedik ki belőle.
 

 

HONLAP


VIDEÓ


FELVÉTELEK