Viadana KamarakórusViadana Kamarakórus

A kórus 1997 novemberében alakult, és 1999 augusztusáig a dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium Viadana Kamarakórusaként működött. Mivel 1999 őszétől csupán néhány kórustag tanult a gimnáziumban, indokolttá vált az, hogy más fenntartót keressen az együttes. 1999. szeptember elsejétől a kórus változatlan felállásban és profillal a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza Viadana Kamarakórusaként működik tovább.

Az 1998-as Fejér Megyei Diáknapokon a zsűri különdíját nyerte el az együttes, majd május 1-jén a Keszthelyi Helikoni Ünnepségeken a „Kamarakórus” kategória Fődíját kapta a kórus.

1999. december 4-én az együttes minősítő hangversenyt adott a dunaújvárosi evangélikus templomban. A Mohayné Katanics Mária főiskolai tanár, Liszt- és Kodály-díjas karnagy vezette zsűritől Fesztiválkórus minősítést kaptak. 1999 decemberében sor került az első külhoni utazásra is. A Viadana Kamarakórus a galántai Kodály Zoltán Daloskör meghívására 3 koncertet adott a Felvidéken.
2000. augusztus 20-án szentmise keretében szólaltatta meg a kórus Palestrina Missa Brevis című művét. Decemberben pedig az együttes a budapesti Kodály Zoltán II. Magyar Kórusversenyen 3. helyezést ért el, és megkapta a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának Különdíját.

2001 januárjában különleges előadás közreműködője volt a kórus: a Palestrina-mise tételei között Bánffy György Kossuth díjas Érdemes és Kiváló művész Balassi Bálint istenes verseit tolmácsolta.
Májusban Fekete Veronika Liszt-díjas opera-énekesnővel és Pfeiffer Gyula zongoraművésszel, a Magyar Állami Operaház karmesterével dolgoztak közösen. Decemberben pedig két kiváló művésszel is szerepelhettek koncertjeiken: Lukács Éva és Csavlek Etelka Liszt-díjas, Érdemes művész is fellépett a Viadanával.

2002. május 24-28-ig a kórus ciprusi utazáson vett részt, ahol egyedüli magyarországi meghívottként szerepelt az I. Limassoli Nemzetközi Kórusfesztiválon.
A nyáron részt vettek a Művészetek Völgye című fesztiválon: koncerteztek a taliándörögdi klastromromnál, majd a taliándörögdi római katolikus templomban tartottak motetta-estet.
Novemberben Erdélyben a Háromszék Kamarakórus Fesztiválon vettek részt.
2002 novemberében nagyszabású koncerttel ünnepelték az együttes fennállásának 5. évfordulóját. A koncert előtt kiállítás-megnyitó volt a dunaújvárosi evangélikus templom mellékhajójában, majd a koncerten felcsendült az elmúlt fél évtized számos szép darabja. A koncerten neves szólisták is közreműködtek: Lukács Éva (szoprán) és Morzsa Oszkár (zongoraművész).

2003. április 5-én a dunaújvárosi evangélikus templomban nagy sikerű, önálló minősítő hangversenyen "felsőbb osztályba léphetett" az együttes: a szakmai zsűri ugyanis "Hangversenykórus" minősítéssel jutalmazta a kórust.
Május 29-június 1-jéig a XIV. Nemzetközi IDOCO Kórusfesztiválon szerepelt a kórus Linzben. A fesztivál legfontosabb eseménye a Bruckner-Schollum Kórusverseny volt, melyen Ezüst Diplomát szerzett a kórus. A világhírű Brucnerhaus koncertterem közönsége hangos ovációval, felállva ünnepelte a Viadanát.

2004 júliusában "Szent és profán" címmel koncerteztek Pfeiffer Gyula orgonaművésszel. A koncert egyházzenei részének fókuszában Mozart és Liszt motettái álltak, a világi blokkban pedig reneszánsz madrigálok mellett Bárdos terjedelmes és ritkán hallható 2. népdalrapszódiája szólalt meg.

A 2005-ös esztendő komoly munkával indult: január 29-én a Bartók Rádió Kóruspódium adása hangfelvételt készített az együttessel. Mozart De profundis című motettáját elsőként rögzítette a rádió.
2005 augusztusában a kórus részt vett a Seprődi János Kórusszövetség kamarakórus-fesztiválján, melyet Erdélyben, a gernyeszegi református templomban rendeztek meg. Egy héttel később már Észak-Európában jártak, ugyanis viszonozták az alandi Novemberkören korábbi magyarországi látogatását. A kórus 1 hetet töltött Skandináviában, ahol több helyütt is tartottak koncertet (Finnországban és Svédországban).
Ősszel Egerben koncerteztek, s az Éneklő Magyarország kórustalálkozó zárógáláján tomboló közönségsikert arattak - a szakmai jeles képviselői (Tillai Aurél Magyar Örökség-díjas zeneszerző, karnagy, Szőnyi Erzsébet Erkel-díjas zeneszerző és Vadász Ágnes, a KÓTA ügyvezető karnagya) is hosszan méltatták az együttest.

2006 nyarán ismét Alandon járt az együttes. Henryk Gwardak világhírű orgonaművész ugyanis őket kérte fel a 32. Alandi Nemzetközi Orgonafesztivál nyitóhangversenyének megtartására. A koncert fókuszában Baráth Bálint "a Viadana hangjaira" komponált nagyszabású orgonakíséretes motettája állt - melynek finnországi és hazai ősbemutatója is óriási siker volt.
2006. november 25-én kiemelkedő szakmai- és közönségsikert arattak Énekes István rendező-koreográfus táncszínházi estjén: az Úton Bartókkal című előadást a bemutató óta láthatta a Nemzeti Táncszínház és az egri Gárdonyi Géza Színház közönsége is.

2007. január 22-én a Magyar Kultúra Napján a Viadana Kamarakórus Pro Cultura Intercisae-díjban részesült.

2007. december elsején a kórus tízéves jubileumán ünnepi koncertet adott, melynek keretében kortárs oratórium ősbemutatója is megszólalt. Baráth Bálint Hutvágner Éva költőnő hosszúversére komponált Atlantiszi énekek című művét – többek között – a kitűnő vonósnégyes, az Accord Quartet közreműködésével mutatták be. A hangverseny végén az együttes átvehette a KÓTA elismerő oklevelét.

2009. április 7-én a XII. Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen Arany diplomát kapott a kórus.
 
A kórus tagjai:
Kurucz Gergely – karnagy
szoprán 

dr. Bakai Katalin
Böttger Éva
Eördögh Ágnes
Endrõdy Orsolya
Für Valentina
Halász Gyöngyvér
Juhász Regina
Kolozsváry-Kissné Papp Judit
Liskó Márta
dr. Rapi Ildikó
Sólyomvári Ágnes
 
alt 

Bocz Réka
Pokornyi Orsolya
dr. Szabó Zsófia
Uitz Piroska (külföldön tartózkodik)
Ujházy Krisztina
Viczai Eszter
 
tenor 

Endrődy Zoltán
dr. Fekete Gábor
Földesi Zalán
Galgóczi Áron
Pandúr Tamás
 
basszus 

Dienes János
Fridrich Dávid
Horváth Tamás
Melkovics Balázs
Sarok Károly
Terkovics Nándor (külföldön tartózkodik)
 
A kórus tagjai voltak még

Badits-Nyáradi Eszter
Gajzágó János
Ilyefalvi Emese
Varga Rea
Uitz Orsolya
Listár Péter
Palotás Éva
Sófalvi Rita
Bíró Ákos

 

HONLAP