Szerzők Rock Színpad (Miskolc-Egyetemváros)


Szerzők Rock Színpad (Miskolc-Egyetemváros)

A Magyar Dal Napját országszerte 12 fővárosi és 10 vidéki helyszínen ünneplik – az eseményhez idén Miskolc városa is csatlakozott.

 

Miskolc és a Rock közel negyven 40 éve két egymástól elválaszthatatlan fogalom. Az első és sokáig egyetlen magyar rockfesztivált is Miskolcon rendezték a hazai könnyűzenei élet szinte valamennyi alkotójának részvételével. 1973. június 10-én Monterey, Woodstock, Altamont és Watkins Glen fesztiváljainak sorába Miskolc egyedülálló rendezvénnyel került be a DVTK stadionban megrendezett eseménnyel. 36 év telt el azóta.

Nem csoda hát, hogy a város már az Európa Kulturális Fővárosa pályázatában RockMúzeum létrehozatalát határozta el. A projekt az elmúlt évek alatt sokat változott és mára jelentősen túlmutat egy városi, regionális attrakció keretein. Célja, hogy a zene és a társadalom együttes alakulását mutassa be teljesen interaktív módon látogatóknak, zenerajongóknak és csak kicsit érdeklődőknek egyaránt az 50-es évektől egészen napjainkig, felvázolva a jövő lehetséges variációit. A miskolci RockMúzeum a clevelandi RockMúzeum európai párja lesz, célja szerint Európa zenei világának figyelmét időnként Miskolcra vonja.

A miskolci RockMúzeum alapkövét a Magyar Dal Napján szeptember 13-án tesszük le, nem messze a színpadtól, a régi Fűtőmű területén. A Magyar Dal Napja produkció és a RockMúzeum Projekt ezen a napon az Egyetemvárosban felépített szabadtéri nagyszínpadra várja azokat, akik kíváncsiak a legszebb magyar dalokra. Különleges és ritkán látható események tanúi lehetnek a miskolci helyszín résztvevői ezúttal is: a hazai (rock)zenei élvonal jeles képviselőinek és fiatal miskolci zenészek közreműködésével az itt elhangzó magyar dalokon több évtizedet követhetnek végig.

Az eseményhez neves előadók és zenekarok csatlakoztak:
Bohemian Betyars, Roli & The Chillies, Heaven Street Seven, Belga, Belmondo, Dred n' Doris, Zanzibár unplugged, Kefír (@ V-Tech), Jamie Winchester, Anna and the Barbies, Hooligans (unplugged), Holdviola, Ferenczi György és a Rackajam, PieOnEar, Miskolc Metal Allstars, FreshFabrik, Cipő, Az Eső (reunion km.: Kju),Disco Express, Paddy & the Rats, RotoR

Helyszín: Miskolc-Egyetemváros

PROGRAMOK